علائم اختلال نافرمانی Odd در بزرگسالان

· 1 min read
علائم اختلال نافرمانی Odd در بزرگسالان

در جدول 1 توصیف آماری نمرات پیش آزمون و پس آزمون نمرات «نافرمانی مقابله‌ای» افراد مورد مطالعه به تفکیک گروه‌ها آورده شده است. براساس نتایج مندرج، میانگین نمرات پیش آزمون «نافرمانی مقابله‌ای» کودکان مورد مطالعه(در فرم مادر) در گروه آزمایش 33/7 و در گروه کنترل 86/5 است. همچنین میانگین نمرات گروه آزمایش در پس‌آزمون 1 و در گروه کنترل 33/5 است.
این دسته از کودکان به این صورت هستند که باید هر کاری که تمایل دارند را حتی با وجود مخالفت دیگران، انجام دهند. برخی از افراد در واکنش به این رفتارها کودک را دارای اثرات کوتاه مدت trauma تشخیص می‌دهند. در برخی موارد دیگر کودکان ممکن است به طور رسمی به بیماری شدیدتری به نام اختلال نافرمانی مقابله جویانه تشخیص داده شوند.


وقتی او عصبانی می‌شد، من مجبور بودم به او عشق و محبت ببخشم. همچنین وقتی او عصبی می‌شود باید حضور داشته باشم تا مانع از این شوم که به خودش یا افراد دیگر آسیب برساند. هر چند در پایان، من برای هر دو دخترم به دنبال یک روش درمانی بودم. که این درمان شامل آموزش برای من باشد تا یاد بگیرم، که در مورد رفع نیازهای منحصر به فرد دو دخترم چگونه عمل کنم.
اما در این اختلال شدت و تکرار رفتارهای پرخاشگرانه مهم است. ممکن است در اوایل کودکی طبیعی به نظر برسد.ممکن است از ۳سالگی شروع شود. درمان به موقع از عواقبی که در آینده می تواند بر کودک تاثیر گذار باشد جلوگیری می کند. روش های درمانی به علائم و نشانه های اختلال در کودک، سن کودک و وضعیت سلامتی کودک و شدت این اختلال در کودک بستگی دارد.
• خلق وخو - کودکی که مبتلا به این مشکل است قادربه حفظ نظم و کنترل احساساتش نیست. در برخی کودکان، علائم ممکن است برای اولین بار تنها درخانه دیده شود، اما با گذشت زمان به محیط های دیگر مانند مدرسه و یا با دوستان بروزکند. فعالی، اختلالات یادگیری، افسردگی و اختلال اضطراب رنج می‌برند. علل، تشخیص و درمان این اختلال در ادامه مورد بررسی قرار می‌گیرند. وقتی قواعد و انتظارات جدیدی وضع می کنید رفتارهای کودک ممکن است موقتا بدتر شوند.
بسیارمهم است که تشخیص و درمان بصورت همزمان انجام شود تا از بدتر شدن علائم پیشگیری شود. ممکن است علل ترکیبی مانند توارث و محیط زیست موجب بروز این بیماری بشود. برخی از کودکان بالغ می شوند و علائم این اختلال در بزرگسالی فروکش می کند دیگران این اختلال را تا بزرگسالی منتقل می کنند رفع نیاز‌های پیچیده این کودکان نیاز به همکاری والدین و پرسنل مدرسه و همچنین متخصصان بهداشت روان دارد. یک تلاش همکارانه و سازگار در خانه و مدرسه احتمال نتیجه مثبت برای این کودکان را بهبود می بخشد، به ویژه هنگامی که مداخلات از سنین پایین آغاز شود. بعضی اوقات ODD همراه با سایر اختلالات رفتاری یا مسائل بهداشت روانی، از جمله کمبود توجه، اختلال بیش فعالی، اختلالات اضطرابی، افسردگی، اختلال دو قطبی و اختلالات زبان رخ می دهد. روان درمانی کودک و نوجواندر کمک به کودک برای شکل دهی مهارت های کارآمد مقابله و حل مسأله و راه هایی برای بیان و کنترل خشم هدف گذاری می شود.
رفتارهای منفی کارانه ممکن است در بیش فعالی، اختلالات شناختی و عقب ماندگی ذهنی دیده شود. زندگی برتر اکسین، خدمات پرستاری برای گروه های مختلف را تحت عنوان پرستار کودک ، پرستار سالمند ، پرستار بیمار در دستور کار خود قرار داده است. این خدمات خود را به صورت 24 ساعته و در تمام روزهای سال ارائه میدهد . گاها کودک در جمع های مختلف رفتار کاملا طبیعی و مناسبی نشان می دهد اما در مقابل والدین خود رفتار نافرمانی را بروز می دهد. اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.

آموزش مدیریت والدین


بچه‌ای که علائم اختلال نافرمانی مقابله‌جویانه را نشان می‌دهد باید تحت یک ارزیابی جامع قرار گیرد. مهم است که وجود سایر اختلالات، مانند اختلال کم‌توجهی-بیش‌فعالی، اختلالات یادگیری، اختلالات خلقی مثل افسردگی، اختلال دوقطبی و اختلالات اضطرابی در کودک بررسی شود. بهبود علائم اختلال نافرمانی مقابله‌جویانه بدون درمان بیماری همزمان می‌توند دشوار باشد. برخی از بچه‌های مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله‌جویانه ممکن است دچار اختلال سلوک شوند.

همه چیز درباره استرس در کودکان


اختلال نافرمانی مقابله جویانه  یک الگوی رفتاری دائم عصبانی بودن یا حساس بودن است؛ رفتار های مشاجره ای و مخالف نسبت به شخصیت های مسئول؛ و حس انتقام جویی. در بعضی از کودکان مبتلا به ODD، این رفتار ها فقط در یک وضع خاص مشهود است، معمولا در خانه. در موارد شدیدتر ممکن است در وضعیت های متعدد هم پیش بیاید. برای تشخیص ODD، دفعات تکرار و شدت این رفتارها باید خارج از بازه ی معین برای یک سن، جنسیت و فرهنگ خاص باشد.
امیتازهایی که کودک می تواند به دست آورد یا ممکن است از دست بدهد هم باید مشخص شود. ایده اصلی این است که کارهای کوچک امتیازهای کوچک و کارهای بزرگ امتیازهای بزرگ داشته باشد. تنظیم قرارداد رفتاری روزانه برای مشخص کردن انتظارهای رفتاری، جوایز و تنبیه ها برای رفتارهای کودک. در این روش کودک هر روز به ازای هر رفتار مثبت، پاداش و برای هر رفتار منفی، تنبیهی ملایم خواهد داشت. میزان شیوع ختلال نافرمانی مقابله ای حدود ۱ تا ۱۱ درصد با میانگین حدود۳/۳ درصد ذکر شده است. بروز آن در پسران نسبت به دختران حداقل ۴ به ۱ است (DSM-5).
پژوهش نیکسون ، اثر بخشی برنامه آموزش والدین را بر کاهش مشکلات رفتاری کودکان پیش دبستانی اثبات کرد. در ایران نیز بیشتر پژوهش‌ها، با استفاده از رویکرد رفتاری است. برای مثال احسان منش، مادران مبتلا به اختلال سلوک را در 8 جلسه آموزش براساس اصول رفتاری، مورد بررسی قرار داد و نتایج نشان داد که رفتارهای نامناسب این کودکان، به طور معناداری کاهش یافته است.
در بخش دوم روش‌های مداخله‌ای متفاوت شامل آموزش والدین، آموزش کودکان با استفاده از تکنیک‌های رفتاری و شناختی-رفتاری، دارودرمانی و درمان‌های چند مولفه‌ای به طور مفصل بررسی شده‌اند. در این کتاب راه‌کارهای کاربردی و بسته‌های آموزشی متعددی جهت بهره‌گیری درمان‌گران ارائه شده است. پژوهش حاضر به منظور تعیین اثربخشی آموزش والدینی بارکلی بر کاهش نشانه‌های اختلال نافرمانی مقابله‌ای در کودکان پیش دبستانی منطقه‌ی 10 شهر تهران انجام شده است.
که به کودکان یاد می‌دهد چگونه احساسات خود مانند خشم و کلافگی را مدیریت کند. مثلا، به کودکان اجازه دهیم ایده‌های خود را درباره روش‌های حل مسائل ارائه دهند. این چیزها به کودک شما کمک می‌کند دوست پیدا کند و آن‌ها را نگه دارد، بدون این‌که عصبانی شود بگوید چه فکری می‌کند و جواب منفی را بپذیرد و با دیگران کنار بیاید. یکی از کارهای خانه را به کودکتان بسپارید و به او نشان دهید که ان کار انجام نخواهد شد اگر او انجامش ندهد.
والدین باید در این شرایط توجه کنند که با تشخیص به موقع این نوع اختلال در کودک خود می‌توانند کمک بزرگی به او بکند. همچنین آموزش‌های مربوط به والدین نیز در روند بهبودی اختلال این دسته از کودکان موثر است. در ادامه‌ی مقاله در مورد روش‌های آموزش والدین و فرزندپروری صحبت شده است.
پژوهش دهگانپور، بر بهبود علائم کودکان دچار اختلال سلوک هم نشان داد که آموزش رفتاری مادران، می‌تواند به کاهش شدت نشانه‌های اختلال در این کودکان بیانجامد. در نتیجه اگر والدین با روش رفتاری صحیح با سطوح پایین تر نافرمانی برخورد نکنند، چه بسا شرایط بسیار سختی برای خود و کودکان ایجاد کنند. زیرا که عدم اطلاع و آگاهی مناسب و واکنش‌های نامناسب در مقابل این رفتارکودکان موجب آسیب‌پذیری هم کودک و هم والدین در نتیجه چنین کنش و واکنش‌هایی می‌شود (اسماعیلی، 1391). طرح پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل می باشد که در این طرح گروه آزمایش 10جلسه در شن بازی درمانی شرکت کردند. جهت تشخیص اختلال نافرمانی مقابله ای از پرسشنامه علائم مرضی کودکان ویرایش 4 استفاده شد. یافته ها نشان داد که شن بازی درمانی در کاهش نشانگان اختلال نافرمانی مقابله ای موثر است.

در این حالت کودک با اختلال سلوک شناسایی می‌شود زیرا اغلب علائم اختلال نافرمانی مقابله‌ای در اختلال سلوک نیز وجود دارد و همواره تشخیص اختلالی اولویت دارد که احتمالا با خطر بیشتری برای فرد و جامعه همراه است. برای تشخیص دادن اختلال نافرمانی مقابله جویانه درکودکان حداقل باید کودک چهارعلامت داشته باشد. این علائم باید حداقل در شش ماه رخ دهد و تأثیر منفی بر عملکرد اجتماعی، آموزشی یا شغلی داشته باشد. از آنجا که کودک مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله‌جویانه در اجتناب از نبردهای قدرت مشکل دارد، کارهایی را که می‌خواهید فرزندتان انجام دهد اولویت‌بندی کنید. اگر به فرزندتان به خاطر رفتار نامناسب وقفه دادید، به خاطر اعتراض به این تصمیم و مشاجره با شما، وقفه را طولانی‌تر نکنید. در بچه‌های مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله‌جویانه یا اصطلاحاً ODD، الگوی مداومی از رفتارهای ناسازگارانه، سرکش و خصمانه نسبت به افراد مسئول و صاحب اختیار وجود دارد که به طور جدی در عملکرد روزمره‌ٔ آنها تداخل ایجاد می‌کند.
رفتار شناختی درمانی که در ان کودک مهارت های حل مسئله، ارتباط و کنترل تکانه های رفتاری و عاطفی را فرامی گیرد. اصلاح این رفتار در کودک یا نوجوان مستلزم آن است که اول بپذیرید که رفتار فرزندتان درست نیست. دومین گام آن است که طرح مقابله داشته باشید که مدیریت رفتارهای او را برای شما و فرزندتان ساده تر می کند. در مورد دخترم که تنها شش سال دارد، آینده ناشناخته اما امیدوار کننده‌ای وجود دارد. تماشای اینکه او بدون کمک دیگران در تلاش برای یاد گرفتن اسکیت است، نمایانگر مقاومت و پایداری او است.
در ادامه این مقاله به شما خواهیم گفت که اختلال نافرمانی مقابله جویانه چیست و برای درمان اختلال نافرمانی مقابله جویانه در کودکان چه کاری از دست شما بر می آید. میزان زیاد این رفتارهای مخالفت آمیز را گاهی به این صورت تعریف می کنند که کودک دچار ODD یک، نه واکنشی دارد. آن ها پیش از اینکه از آنها درخواستی شود، از همکاری خودداری می کنند.
درمان مشخصی برای پیشگیری از اختلال نافرمانی مقابله ای وجود ندارد. با این حال تربیت و پرورش مثبت فرزند و درمان به موقع می تواند به بهبود رفتار و جلوگیری ازتشدید این بیماری کمک کند. روش‌های اصلاح رفتار می تواند روش‌های موثری برای کاهش مشکلات رفتاری در کودکان باشد. گاهی اوقات یک پزشک بالینی به طور جداگانه با مراقبان ملاقات می کند تا آموزش روش‌های زیر را برای فرزند پروری ارائه دهد که می تواند رفتارهای غلط را کاهش دهد.
رفتار خودتان باید الگوی فرزندتان باشد پس طوری رفتار کنید که انتظار دارید او رفتار کند. پرسشنامه را می توانید در رایانه شخصی و یا تلفن همراه هوشمند خود در رابطه با فرزند خود پاسخ دهید. دستورهای متناقض والدین در شیوه تربیت فرزند، یکی از علل ODD است.
این برنامه ها به والدین یاد می دهند که چگونه رفتار فرزند خود را مدیریت کنند. والدین روش های تشویق مثبت و نحوه نظارت بر روی رفتار فرزند خود را یاد می گیرند. روانپزشک مخصوص کودکان یا روانشاس می تواند اختلال نافرمانی مقابله ای را تشخیص دهد. او با والدین و معلمان درباره رفتار کودک صحبت خواهد کرد و ممکن است با خود کودک نیز صحبت کند.